Inlärningsteorikurs

Idag hade jag en väldigt rolig kurs i inlärningsteori. Väldigt spännande att prata om det ämnet och man märker att det finns ett behov! Det finns så många skrönor ute i samhället som man bara skulle vilja eliminera inom loppet av någon sekund.

Metoddebatten ingick i kursen och det var en intressant diskussion. Det är så oerhört svårt att definiera "elak" metod och "snäll" metod och det blev nog alla varse.

Zingo är en riktig pärla att ha med sig i sådana sammanhang, han visar upp allt man ber om. Överslagshandlingar nästan på befallning, jag vet ju när de kommer, och så kan han visa upp shejping så klickerklok som han är. Taggen visade shejping av apportbock helt spontant och oplanerat, bara att klicka och ge godis för det. Bara han blir liiite äldre ska jag nog börja med apporteringen med honom för det är så roligt att träna terriers. Han var f ö en klippa på att visa belöningar, han lekte jättebra även när kursdeltagarna lockade på honom. Och så kunde han visa inkallning och namnträning. Och sitta i bur gick jättebra tills han kom på att Zingo blev tränad så nu måste jag lära honom det INNAN det blir en skrikpelle. Spika visade lite signalträning, att "sitt" är ett beteende för kastade föremål, men hon tyckte att det var svårt att träna inomhus. Det är lättare att visa sådant ute där golvet inte är så halkigt.

Igår pratade jag (och sedemera Zingo...) lite med en schäfervalp vars matte hade fått vissa saker om bakfoten. Valpen lärde sig jättefort att inte jaga katter och att inte vara burdus inomhus, hon blev en helt annan valp. Helt lugn och uppmärksam och med Zingos hjälp ett mycket bättre beteende mot andra hundar. Han är inte dum på något sätt, rör dem inte ens, men säger ifrån när de härjar med honom. Lilla schäfertiken fick vara med inne på kursen idag och hade enligt matte blivit en helt ny hund. En urmysig hund som matte kommer att få jätteroligt med, nu gäller det bara att hon får tag i en bra belöning och kan styra henne rätt. Det är så spännande att se hur hundarna är mot varandra - Spika försvarade Taggen när schäfervalpen blev för burdus mot honom och sedan när hon uppförde sig fick de leka igen. Hon jagade ut valpen i ett annat rum och när den svarat korrekt släppte hon in den igen.

Det roligaste idag var nog ändå Taggens apportering. Sååå söööt - man dööööör... tyvärr ingen bild, men jag ska försöka fixa en så snart han kan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0