Ju mindre tid, desto mer får man gjort...

Jag förundras ofta över min effektivitet i vissa situationer. När jag har en kraftig tidspress brukar jag hinna med massor. Det kan vara allt från att tvätta, träna hundar, städa lägenheten, byta däck på bilen och skriva tre sidor avhandling - bara för att det krävs det av mig den dagen. Nästa dag kan jag ha en hel dag till att skriva en artikel - men inte 17 blir den skriven för det.

Igår fick jag för mig att jag i alla fall skulle försöka ta mig till London på konferens i september. Det handlar om mitt avhandlingsprojekt så det passar som handen i handsken. Utom på en enda punkt.

Konferensspråket är engelska.

Men - jag har en vän. LEO heter han och är en ordbok på nätet. Tysk/engelsk, helt perfekt. Alla mina tyska begrepp står där. När jag berättade för handledaren fick hon frispel. "Om du ska skriva på engelska så säg för guds skull inte att jag är din handledare, jag vill inte ha ett dugg med det där att göra!!!" Det är inte bara jag som tycker att tyska borde vara ett världsspråk.

Men det är lugnt.  Tillfälligtvis harjag bytt handledare. Jag har hittat en hel drös med engelsktlande kollegor som mer än gärna vill plocka ner min text till minimala beståndsdelar så att jag kan få se the phantom of the opera en kväll i september igen.

Det är nio år sedan jag var i London. Är det inte dags nu igen tycker ni? Det tycker jag.

Kruxet är bara att föredraget ska vara klart nu. På måndag närmare bestämt ska jag ha författat 8 hela sidor om 'missförstå' på tyska och hur det påverkar så att folk på forumen inte slår ihjäl varandra verbalt. Men - jag är masochistiskt lagd, jag gillar utmaningar även om de är omöjliga. Ett föredrag på engelska och sedan är saken biff.

London - here I come!

Kolla in bilderna från i lördags. De gillade vattnet. Taggen har tagit över Kottens plats - dock skäller inte Taggen och det är välbehagligt...


Vad finns det där ute..?


Aha! Om du tar in den kan jag leka med den sen.


Man har bättre koll så här.


Om jag tordes skulle jag också... men inte idag.

Kurs och vattenträning

Idag hade jag en kort kursdag; endast retrievergänget var där. Vi körde en massa markeringar och avslutade med linjetag. Det gick rätt så bra för hundarna men det märks att de behöver mängdträning! Det räcker inte med en retriever att göra en sak en gång, några av hundarna fick göra om samma markering 6-7 gånger och ändå blev det inte OK, möjligenbara lite bättre. De har svårt att bedöma avståndet och håller sig inte kvar i området och jobbar och då hittar de inte apporten inom rimlig tid utan att störa onödig mark. Zingo fick göra linjetagen på slutet men han jobbade helt för egen hjärna och tyckte inte att jag behövde lägga mig i. Grrrrr. Sedan åkte vi ut till Adelsö och jag hjälpte Jenny som har lite strul med sin labbehane som inte tar så snälla viltgrepp på vatten. Han driver med henne men det blev radikalt mycket bättre efter vår träning. Han slutade tugga på anden när vi var klara och apporterade jättefint. Hanen är en trevlig hund som jobbar hur länge som helst, men lite för mycket efter eget huvud och det är inte det vi vill ha, direkt. Så det är ingen lätt uppgift Jenny har med sin hund.

Zingo fick jobba lite på vatten också, det var framför allt därför jag åkte ut. Jag kastade ut en dubbelmarkering och flyttade på mig så att han inte skulle kunna se den andra. Den första hämtade han fint och den andra hade flutit ur bild helt. Så jag testade en dirigering men det kan ju inte min gula Zingo. På tredje försöket tog han mod till sig och simmade rakt ut i sjön mot vasskanten och fick vind på dummyn! Oj vad kul det är att träna vatten, det skulle jag kunna göra varje dag. Vattenträning och en skinande vårsol - det är livet på en pinne det!



I morgon är det Uppsala som gäller för min del, det ska bli trevligt att spendera en eftermiddag där. Säger jag nu alltså, man vet aldrig förrän efteråt...

Tio tysta barn, en strålande sol och badväder (?!)

Idag var vi bjudna till en kollega som firar sin födelsedag med Brunch i sitt kollektiv på Värmdö. Det är verkligen ett tjusigt ställe de bor på och hela huset är fullt av ungar, men vilken skillnad mot Södertäljes förortsbarn! De här barnen blir inte hysteriska av en hund, i stället kan de lugnt och fint gå fram till dem och börja klappa dem fint. De skriker inte. De springer inte runt bordet där vi sitter och äter. Inga föräldrar träter på ungarna, de PRATAR med dem. Det finns på Värmdö plats för både hundar och barn. Inte som här - det sägs att familjer i andra kulturer inte har så starka skillnader mellan generationerna - men jag vet inte om jag håller med om det. De familjer som utgör mina grannar pratar inte särskilt mycket med sina barn här. De blir utslängda och får klara sig själva och springer omkring och skriker på kvällarna. Ibland får polisen komma och jaga bort spydiga tio-tolvåringar som är ute vid elvatiden på kvällarna. Jag blir galen på föräldrarna. Var är de någonstans? Jag bara undrar...

Och jag fattar inte varför man nåste SKRIKA till varandra. Vart har den normala samtalstonen tagit vägen?

Nog gnällt om mina grannar. Jag vill bara bort härifrån efter en dag på Värmdö. Solen sken hela eftermiddagen och vi åt en brunch i trädgården. Taggen sprang fram till ett barn, som konstaterade att han var en hund och fortsatte sedan att pilla med sitt. Så jag band upp dem när barnen ätit klart och så kunde de göra vad de ville. Nåväl, en och annan pinne smögs väl dit men på ett så fint sätt att jag inte behövde stoppa dem. Det är väl snarare de vuxna som tvunget ska kasta grejer jämt...

Varje gång jag tittade till hundarna satt ett nytt barn och klappade, klappade, klappade, klappade... De befann väl sig i himmelriket, bara en massa gos och kel av ständigt nya personer. Och sedan gick vi ner till vattnet (min ena galna kompis BADADE) och det gjorde även hundarna. Hrm, Taggens premiärdopp var väl ingen hit, och tur var det väl att han har sina begränsningar, Jag har börjat undra vad som skulle fela med denna hund, allt är ju perfekt med honom. Jo, det visade sig att han är en badkruka! Han rusade efter Spika på sin apport och kom på tre språng ut i vattnet att han inte kunde springa på vattenytan! Vilken chock - han fick börja simma, nästan lodrätt till en början, och så tog han sig upp på land. Undrar om han någonsin vågar prova igen, han tvärvägrade gå i sedan! Spika och Zingo fick göra några enkelmarkeringar och sedan gick vi tillbaka. Då ville nästa gäng gå ner till stranden, det var baddags för barnen som kastade sig i vid ynka 7 graders vatten. Tokar! Då gjorde Zingo vattendirigering men det struntade ungarna i; de hade nog med sandslott och annat. Vad underbart - hundar och barn i samspel; båda finner varandra helt naturligt och lever i symbios utan att det märks.

Jag bor på fel ställe helt klart, men utan pengar verkar det få vara så ett tag till.

Sedan tog jag och en annan kollega norrhållet hem och spanade in Vaxholm och köpte glass. Då vet man att sommaren är annalkandes!

4500 spänn mindre, en bil tillbaka och världen ligger återigen framför våra fötter.

När man är beroende av en bil för att kunna göra det man är van vid - handla hundfoder, åka till brukshundklubben, åka och tävla, ja då vet man hur bortskämd man är den dagen bilskrället inte rullar. Den kostade 75000 för 4 år sedan och det var väl inte så dyrt för en då två år gammal bil men det har jag betalat igen med råge och det lär väl inte vara slut än. Det var nån ventil eller nåt som var trasigt, killen i verkstan jobbade halvt ihjäl sig för att hitta felet och arbetskostnaden gick på drygt två tusen. Total fyra och ett halvt med reservdel och nya stift. Suck. Men jag är ändå glad för att jag gjorde det vitt för om jag gjort det svart och han inte hittat felet heller hade det varit dyrt med alla onödiga reservdelar. Och hur jobbigt är det inte att åka till Micro, Biltema och Mekonomen och handla bildelar när man inte ens vet vad man ska ha och vad det heter, det blir lika dyrt det med alla felköp och resor fram och tillbaka. Nu har jag min håriga hundbil igen och vi kan köpa vad vi vill. Nästan. Ja inte en lägenhet då och nu är jag 4500 kr längre bort från den igen.

För ett hus lär jag inte ha råd med i det här absurt dyra länet. Möjligen en kolonilott i Hovsjö och dit flyttar jag inte. Inte över min döda kropp. Jag hinner uppleva mycket nog här i Fornhöjden.

På vägen till verkstaden mötte jag klubbkompisen Irene och vi pratade lite hundträning. Vad annars? Vi konstaterade väl lite båda två hur viktigt det är att ha en bra lekbelöning för hunden.

Förra helgen när jag höll klickerkursen på Munsö pratade jag massor om det för mina kursdeltagare, nu är det bara att hoppas att de leker med sina hundar. Fanny beskriver ofta hur viktig leken är som belöning och jag tycker hon gör det bra. I korta ordalag (hon skriver låååångt) går det hela ut på att leken inte är viktig för hunden förrän man gjort den viktig för hunden. Den måste fatta att leken är en belöning, det blir den inte av sig själv. En retriever tycker till exempel inte att det är kul att hämta en fågel för bärandets skull, i så fall kan den nog hellre springa runt med den själv - och det gör ju "ouppfostrade" hundar också. Men om vi bygger in ett socialt värde i fågeln, att fågeln finns där genom mig som ledare eller hur man nu vill uttrycka det ("ledarskap" är nästan ett svärord inom vissa kretsar) så kommer hunden snart att uppskatta samarbetet och gör det den ska av två skäl: Dels för att den måste, dvs. jag styr om det hela om det inte blir som jag vill, men framför allt för att den vill, eftersom den får en belöning för det. Resultatet är oslagbart - en hund som jobbar för en i alla väder.

Så när jag fick hem Taggen tänkte jag extra mycket på det. Jag tänkte att jag var tvungen att fixa en riktigt bra belöning, för jag ville ju inte ha honom som en sån där cairn man ser ibland som kastar sig i koppel i utfall mot andra hundar. Det är helt onödigt att ha en hund som gör så, oavsett ras, för det är väldigt enkelt att komma undan om man förebygger det. En hund som lärt sig att föraren är en dörr till kul aktiviteter har ingen anledning att intressera sig för andra hundar.

Har man söta hundar tror vissa människor att de automatiskt är snälla. Jag hatar det där. Jag blir skitsur på folk som släpper fram sina hundar till mig "bara för att de ska få leka" utan att fråga. Zingo bits, Spika bits och kontakten mellan mig och Taggen sätts ur spel. Det är oförskämt! Jag undrar om de skulle släppa iväg sina livskamrater rakt i händerna på en snygg kille/ tjej utan att fråga. Nej, då är man helt plötsligt förbannat rädd om det man har och vill inte att den ska få upp ögonen för någon annan. Svartsjuka mot partnern är på 100%, mot hunden är den 0%. Om man nu skiter i hur det går med det egna förhållandet kan de väl åtminstone tänka på hur det är för den bedragna parten i det andra förhållandet som man splittrar. I mänskliga termer har folk lätt för att förstå det, i hundliga termer tydligen helt omöjligt ibland.

Jag blir faktiskt sotis om min hund är mer glad i någon annan än mig, och inte så lite heller. Och det är för att slippa den otäcka känslan som jag köper en bra boll i snöre och sätter dit en riktig gammal lina från morfars båt som inte går sönder hur mycket Zingo än biter i den.

I och med att jag har den bollen vid all träning - ute som inne - blir den bollen extra mycket värd. Och det är lätt för den hunden som sitter uppbunden att förstå att den bollen är lite extra helig. Vid något tillfälle ska jag försöka filma Taggen i rutan. Så fort bollen kommer farande fokuserar han till 100% på den bollen. Den är en belöning. Nyckeln till dörren till rummet där alla belöningar finns ligger i mina kommandon. Han blir bra sugen på att försöka komma åt dem, men det beror inte på att Taggen gillar boll med snöre. Nej, det beror enbart på att jag har lärt honom att bollen med snöre är en belöning.

Om jag försöker leka med något annat på samma sätt som Taggen aldrig sett förut funkar det ofta inte alls lika bra. Det ska vara den bollen.

Innan jag har kommit dithän med min hund, att den fattar att mat är en belöning och inte bara mat, eller att bollen är en belöning som bara finns hos mig, att det sociala värdet mellan hunden - belöningen - och mig är riktigt befäst är det ingen idé att träna med hunden. Vem kommer på idén att kasta en dummy till en hund om man är säker på att den kommer att sticka med den? Eller att släppa iväg den lös innan man vet att den vet vad den heter? Det är ju självklart dumt, hunden lär sig något vi inte vill. Den belönar sig själv. Då går det inte att träna.

Men om hunden lär sig att belöningen kommer från mig får man inte den effekten. I stället kommer hunden att springa till föraren med bollen/ dummyn för att den vill leka med någon annan. Hundar leker t ex i flock gärna tillsammans med pinnar, kamptrasor och liknande, sällan själva om de kan få välja.

Det ska vi utnyttja och leka som 17 med våra hundar. Och givetvis bryta innan det hela går överstyr. Jag kastar inte dummies till min hund i timmar, jag gör så många som jag upplever att hunden förstår att den gör det i samspel med mig, vi gör det tillsammans. Likadant med lille Taggis på appellplan; han får bara hämta bollen i samspel med mig, annars blir det stolpen i koppel och det är inte alls kul. Det vet Taggen. Han leker inte på eget bevåg, han gör ingen katt/råtta-lek, han kommer till mig med bollen och undrar om det finns något annat han kan göra för att få den igen.

Hundar gör saker för att de tjänar på det. Om man tänker så i alla lägen får man snart det beteendet man vill ha, men det gäller att vara ihärdig och att få hunden att förstå, att det bara finns en enda genväg till det man som hund vill ha.

Och det är ett korrekt svar på den retoriska frågan vad vill du egentligen, matte/ husse?

Man kan inte vaccinera sig mot allt...

Jag har en skapligt ny bil, en 03:a Skoda fabia av ett enda skäl. Jag vill inte behöva reparera den. Håll i er:

Temperaturgivare 4500 mil 600 kr
2 nya hjullager fram 6000 mil 1800 kr
2 nya stabilisatorstag fram 7000 mil 900 kr
bussning under framvagnen. Delen kostade 65 kr, arbetet 2000 kr... 8000 mil
bromsar fram 9000 mil 2000 kr
bussning fram 11000 mil 500 kr
bromsar bak 12000 mil 3000 kr.

Summa: 10300 kr.

Jag köpte bilen 10 000 för billigt. Jag har betalat in det nú med andra ord. Detta under fyra års användning.

Bilar är och förbli dåliga affärer.

Igår började motorlampan lysa. Jippi. Bara att dra ner till verkstaden och kolla. Något var fel på tändningen på andra cylindern. Den gick lite ojämnt så det var väl svaret då. Tydligen skulle någon låda behöva bytas och jag skulle få bilen i eftermiddag. Jippi! Skit i vad det kostar, jag hade ju anmält till lydnadstävling i Nynäshamn. Men skit vart det, killen hade gjort en feldiagnosticering och tydligen var det fel på en kabel; bilen var inte klar. Skit också, jag fick ringa återbud till tävlingen. Åka buss till Nynäshamn för att gå en lydnadsetta stod inte på högsta prioritet idag. Dessutom skulle jag inte hinna.

Så jag fick promenera med hundarna utan att hämta bilen på eftermiddagen och kasta mig över en artikel från 1974. Det var på den tiden man började undersöka samtal (innan bandspelarens tid var det lite för dyrt att göra ljudupptagningar och ingen kunde/ ville intressera sig för det). Artikeln är spännande men svår att läsa och dessutom på akademisk engelska. Inte enkelt inte... Tyska artiklar läser jag problemlöst men de engelska är alltid tunga. Ibland när jag läser en tysk artikel efter en engelsk känns det som en barnbok  i jämförelse. Jag måste helt enkelt bli bättre på engelska, men inte nu. Jag måste skriva färdigt min bok först.

Kattungarna har fått smaka köttfärs idag. Det går ingen nöd på dem, de har fri tillgång till matbaren och är tjocka och ulliga:


Accent Change heter chokladen till vänster och Active Voice den blå till höger. Det vita syns inte på chokladen än men på den blå är det tydligt. Hon kommer att säljas till sällskap pga. att hon helt saknar kilar bak. Det är ganska ovanligt!

En gyllenvit labrador och en svartrandig cairn

Idag är det måndag. Det känns nästan lite som annandag påsk när jag öppnar altandörren fem i sju. Solen skiner och det är lite småkallt, men inte så femjäkligt att jag inte vill gå ut. Snabbt ut med valp som uträttar stordåd på den öde framsidan av hyrshusen. Fem i sju är folk inte på väg till sina jobb än. De flesta jobbar väl på Scania eller på Astra Zeneca i Södertälje. Inte jag. Jag jobbar på världens bästa arbetsplats på Stockholms universitet och just idag ska jag utnyttja det vackra vädret. Idag ska det ske underverk. Zingo ska upp i tvåan. Och upp i trean. Jobba kan man göra på kvällen när hundarna sover.

Efter en massa bortglömda tvättider lyckades jag förra veckan boka en till i dag på morgonen. Fem maskiner tvätt behövde saneras och det tar sin lilla tid att åka upp och ner för hissen. Kvart i tio ger jag upp, matar hundarna och åker ut till klubben. Där ska vi möta Ingela och fila lite på våra moment. Hera och Ingela tränar på att stå stilla, jag och Zingo tränar på att springa fort som f-n. Skillnaden är bara den att i vår nya sport, lydnadssporten, står jag för det mesta stilla.

Det syns.

Vi börjar innan Ingela är på plats med inkallning med stå. Zingo får bollen först en gång för att han springer till mig och sedan en gång till  när han kutat halva sträckan. Snart rusar han i full fart och tvärnitar när jag låtsas kasta bollen. Det ser lovande ut, mer lovande än stående under marsch som är felinlärt av en stressad förare.

Vi fortsätter med rutan. Detta moment som vållat problem i generationer utav SBK-fantaster börjar bli kallat "det lätta momentet". Det är enkelt, bara hundarna fattar. De älskar för det mesta rutan, det kunde man se igår vid halvtolvtiden på Mälarö BK. Hälften av hundarna - minst - fick tior på rutan.

Jag testar att skicka en gång utan att visa. Zingo springer - lite osäkert i tempo, men ändå - rakt in i rutan och stannar.

Klick - boll.

Jag testar en gång till. Samma sak. En gång till med samma resultat. Lärde sig Zingo något på klickerkursen i lördags, månntro? Vi testar igen, nu från en annan vinkel. Mitt i rutan står han och viftar på svansen. Jag testar att skicka honom från min högra sida. Rätt in i rutan - där står min nästan vita labrador och strålar i kapp med solskenet.

Att arbeta med hund är speciellt. Och det är ett speciellt samarbete vi når där, en måndag förmiddag på Södertälje brukshundklubb. Plastbanden smattrar lätt för vinden och Zingo lyser som solen. Han nästan skrattar när han ser att jag är nöjd. Bollen har stigit ytterligare i värde.

Vi tar en paus, för nu går det bra. Jag hämtar Taggen och hinner tänka tanken tänk om...

Rutan står kvar och plastbanden speglar sig i solen. Tänk om...

Taggen är taggad till taggismens tagglika gräns.


Vad 17, det är ju en lek.


Jag testar, sätter Taggen utanför rutan, men det är svårt att sitta själv. Det går till slut och jag visar bollen i rutan.


Han är inte svårflörtad; så fort jag kommer tillbaka till honom och kopplar loss rusar han in.


Klick - boll...


Vi testar igen.

Samma sak. Klick - boll.


Han fattar verkligen! Tänk om strömmar kort genom huvudet igen. Målet ser jag framför mig - ett steg i taget kommer att ta oss dit. Och det är onekligen mycket enklare om man har en hund som gillar orangefärgade bollar.

Till slut måste jag bara testa en grej till. Jag tar bollen i snöret och sular iväg den rätt över plan. Efter drar han, den lille kortbente terriern i full karriär. "Yes!" tänker jag. "Nu har han mognat rejält i skallen, vågar springa så långt ifrån matte!"

Snart kommer han tillbaka, i lätt galopp med boll och snöre ihopsamlat i ett snyggt paket i munnen. En kvarts frolic och så är hans träning över.

Zingo tittar på mig från sin plats vid bänken. Han gillar inte att vara uppbunden. Det är det värsta som kan hända. Jag sätter honom på gräsmattan och öppnar ryggsäcken. I tre olika påsar ligger ca 30 spårpinnar jag inte tagit i på flera veckor. En har jag i min ficka. Den ser lite sliten ut och har en tydlig svart markering från någon spårtävling på 90-talet. Jag gnider in den med frolic och skrider till verket.

Zingo ska lära sig vittringspinnarna. Denna lek är spännande. Hunden ska i en hög om sex pinnar urskilja sin ägares pinne med hjälp av näsan. Den får inte smaka sig fram och inte ta första bästa pinne. Det är framför allt det Zingo brukar göra.

Mitt i min mastodonthög av trettiotalet apporter placerar jag ut den magiska pinnen jag haft i min ficka, sprider ut lite godis i pinnhögen och låter Zingo leta. Han nosar på pinnarna men letar bara efter godiset. Det är ett bra första steg. Han ger upp i högen när godiset är slut och ger sig vidare. På äkta retrievermanér letar han ny mark när den gamla är tömd, men det är inte det vi ska göra idag.

Jag kommer då på den briljanta idén som leder till genombrottet med stort G.

Min viktiga pinne gnider jag in med ännu mera frolic och spottar på den. Sedan doppar jag den i marken på ett tiotal ställen i pinnhögen. Det blir sensation! Zingo börjar leta bland alla pinnar och när han hittar rätt pinne apporterar han hem den. Min glädje hörs nog tvärs över Mälaren. I vart fall blir det för en sekund tvärtyst på appellplan där en grundkurs håller igång. Jag testar igen. Samma sak. Klick när han hittar rätt pinne och godis när han kommer med den. Vid ett försök plockar han fel pinne men ångrar sig direkt och lägger tillbaka den.

En orange boll och en kvarts frolic kan göra underverk.


Äntligen!

Zingo fick ta Spikas plats på Mälarös lydnadstävling eftersom hon löper. Det är en intressant upplevelse för kastrerade Zingo att leva med en höglöpande tik - han fattar att det är nåt i görningen men nöjer sig med att slicka henne lite i öronen och se allmänt *** ut. Jag försöker förklara sakläget, att anledningen till att man som hanhund bryr sig om små löpande flickor ligger i två små runda bollar mellan bakbenen. Om dessa av någon anledning inte existerar, som fallet är när Morten tagit fram kniven, tja - då blir det inga labracockrar. Zingo är dock en labrador och fattar inte detta. Labradorer har extra mycket testosteron. Det är därför det finns så många labradorkorsningar.

Jo, Zingo fick ta Spikas plats. Kl 8 var vi på plats en solig men kall vårdag på Mälarö BK. Vi hade startnummer sju och började med platsliggningen. Idag var det lugnt och städat, endast en korthårscollie som gick till sin matte. Zingo fick en tia i betyg. Även på tandvisningen.

För att få igång honom lite bättre körde jag konceptet med boll i snöre innan tävlingen. När hunden före började sitt program fick Zingo hämta bollen och ha en massa lek med den och mig. Det fungerade. Linförigheten var jättebra, en vänstersväng fungerade inte som jag ville men 8,5 i betyg.

På läggandet under marsch körde jag dubbelkommando för att slippa en nolla. Jag gjorde en halvhalt när jag gav kommandot. Resultat: 9 i betyg, en tia utan halvhalt. Bra Zingo!

Inkallningen var inget vidare, en 8 för lågt tempo.

Ställandet är inte heller bra, en 8 för många steg.

Apportering - hur mycket TUGG som helst!!!! 7 i betyg.

Hopp över hinder - den solklara tian. Trodde jag, ja. Han slog i hindret - och satte sig på fel sida om mig. Man undrar om han trodde att han befann sig i Underlandet där allt är bakvänt. Vi fick en femma för det. Totalt: 165 poäng. Jag hade varit nöjd runt 180 och med en tia på hoppet, vilket vore normalt, hade vi fått 175 poäng. Det duger med andra ord, helt klart.

Jag är nöjd, det var ett bra program med en grov miss men det räckte till ett första pris. Vi åker nog till Nynäshamn på onsdag som jag anmält till. Sedan är det Spikas tur.

Det är faktiskt rätt skönt att kunna tävla på förmiddagen och göra andra saker på eftermiddagen. En agilitytävling är förvisso trevlig - men man är borta exakt hela tiden och kan inte göra något annat på hela helgen. Så lydnad är ur den aspekten en trevlig tillställning.

Nu stundar tvåan för Zingo och rutan går bra. Det enda kvar är att speeda ner fjärrdirigeringen lite och fixa till inkallning med stå. Kul!

Kul också att duktiga Lena med Lotus som går i min jaktkurs vann tvåan på hela 187 poäng tror jag. De hade fem tior totalt. Lysande! Ska bli kul att följa dem i fortsättningen.
Zingo för ett år sedan med det bästa som finns i munnen.

Lydnadstävling och kattungar

Idag var det både seger och förlust. Segern var viktigare än förlusten så därför gör den inte så ont. Zingo tävlade lydnad idag och jag var väl lätt spänd inför platsliggningen. Vi drog nr 12 och var med i tredje omgången. Första gänget låg utan problem och i andra gänget hann jag precis tänka "vad bra det går" när en j*vla dobermannhane går fram till en rottishane och sedan kan ni tänka er resten. Usch vilket slagsmål! Så var det dags för oss och jag la Zingo ner, han verkade trygg. När han legat i en halv minut händer samma sak igen mellan en dobermannhane och en rottishane. Men lilla Zingo låg kvar! Han vågade, den lille fegisen ligga kvar trots att hundarna slogs fem meter från honom. Inför lydnadsmomenten var jag rätt seg, och tyckte väl att "det borde gå". Det gick skitdåligt, nollade läggande under marsch och sexa på linförigheten. Jävla skit, liksom.

Men han låg på platsen. Det hjälpte att bli skogstokig i måndags på träningen och att träna igår med rottisgänget på klubben. Idag låg Zingo plats. Det var bra.

Spika löper och får inte tävla på söndag. Zingo rycker in som reserv. Tur man har ett äss i rockärmen, även om det är ett spader äss.

Tur att det finns hur mycket lydnadstävlingar som helst. Och jag har ett tag kvar till min kompis Annikas 57 starter i klass III.

Här kommer en färsk bild på kattungarna. Jag tror dessvärre att det är samma unge på båda bilderna. Mamma blir lätt upprörd när jag vill fota dem och försöker störa så lite som möjligt i boet där hon sköter om sina barn. De heter preliminärt Active Voice (blå) och Accent Change (choklad). Ja just det - den ena blir inte brun utan BLÅ som jag tycker är så fint!




Tålamod - haven tålamod!

Jag skulle inte riva ner fler tapeter utan tapetsera utanpå de befintliga men när jag hade spacklat klart såg jag hur allt bara lossnade... Så det är inte klart än!

Learning-by-doing-principen är i varje fall effektiv när det gäller tapetsering. Jag har lärt mig hur man gör nu, tror jag.

Jag har inte slarvat med slipning och spackling så när som på ett ställe men det kan jag leva med.

Jag har också idag upptäckt att jag hängt våderna upp-och-ner! Fast det gör inget. Det funkar ändå. Och så har jag även upptäckt att jag mönsterpassat i onödan. Det hade blivit snyggt ändå även om jag hängt upp allt huller om buller. Jag var iväg en snabbis till Rusta idag och köpte på mig den sista rullen i tapeten de hade kvar på rean. Bara ut i fall att min Taggis eller senila Zingo får för sig att börja käka på väggarna. Eller ännu värre att kattungarna börjar klösa - hemska tanke!

Just nu behöver jag i varje fall någon form av billig och enkel panel i plast eller liknande till hörnet där hundkorgen står. Tips, någon? Eller det är plexiglas som gäller?

Bara fyra våder kvar nu, sedan är hallen beboelig igen - och jättefin för hundarna att vara i. Fast de bryr sig nog inte så mycket om färger och liknande, bara jag är hemma...


Puh!

När min lägenhet renoverades för 2½ år sedan fixade målarkillarna det i en rasande fart, vips sa det så var väggarna spacklade och putsade, och tjoff så hade jag nya tapeter på väggarna.

Eeeeh - hur bar de sig åt..?

Jag tänkte spendera långfredagen till något konstruktivt och har tagit tag  i problemhallen. Efter ett halvt år hade Spika käkat av ena hörnet i hallen och någon ny tapet hade jag inte att laga den med. Och sedan blev hallen allmänt sliten eftersom mina hundar ligger där och väntar på mig när jag är på jobbet. Korgen de använder skaver mot väggen och så är cirkusen igång. I veckan hittade jag billiga tapeter på Rusta - 40 kr/ rullen - och tänkte att det var som hittat. Det var klokt att jag inte köpte dyrare tapeter för det gick säkert åt en hel rulle innan jag fattade hur det där med mönsterpassnig fungerar och hur man klipper av dem i lagom längd. En våd blev 3 cm för kort för att jag inte kan räkna. Suck.

Men bra blev det.

Till slut. Efter några fadäser enligt learning-by-doing-principen sitter nu hälften av våderna på väggarna.

Det är lite kul att riva ner gamla tapeter. Det hade nog inte funkat med ett lager tapet till så jag valde att riva ner det gamla även om det är mera jobb. När man gräver i lagren upptäcker man i huvudsak två saker. Dels hur fattigt hyresföretaget är som inte renoverat mer än fyra gånger sedan husen byggdes på sjuttiotalet. Det andra häftiga är resan i tiden när man ser hur väggarna såg ut förut. Jag undrar hur de stod ut, så fula tapeter..! Men den ena är nog ganska het nu, en brunmönstrad tapet anno säkert 1972.

Och har hundarna varit till hjälp då?

Jo, det trodde de i alla fall tills jag till slut fick förpassa dem till badrummet. De har 73 kvm att röra sig på - och så hänger de rakt framför mina fötter hela tiden.

Fast Tagge är för söt med sin svarta päls, de stänk av spackel han har i pälsen nu ser ut som en vällinglapp runt munnen. Igår kväll när jag gjorde grundjobbet på väggarna och rev ner de gamla tapeterna satt han mitt i högen av trasiga papersbitar och tittade på mig.
Han har börjat lyssna på "är du söt?!", då lägger han huvudet på sned - och blir så klart ännu sötare. Han är så himla trevlig....

Hundar gillar inte oreda och de försöker på alla sätt få mig att gå och sätta mig så här blir som vanligt och till slut ger de upp, oftast då genom att helt sonika somna vid fötterna.

Våren har i varje fall kommit på allvar. Balkongdörren har stått på vid gavel hela dagen och katterna har legt därute och myst. Och mina hopplösa små plantor börjar ta sig, jag trodde de hade gett upp men idag såg jag att min favorit lobelian börjar grönska i sina krukor. Vad konstig man är, jag är lika spänd på mina plantor som när katten ska få ungar. Livet är ett mysterium och när det fungerar blir jag alldeles varm. Förra året lyckades jag odla fram en kruka lobelia, resten möglade bort, och så några plantor tagetes. I år har jag lite Petunia och penséer i fönstren, mer får jag nog inte plats med.






(inte alls arrangerad, näärrå)

Och här är resultatet...:



Nu måste hundarna få sin sista promenad. Glad påsk!


Lugna ner dig, undermedvetna!

Jag drömmer mer och mer om mitt jobb. Det är ett osunt tecken. Det är inte ett dugg bra och jag vill inte ha det så. Men jag kan inte hjälpa att mitt undermedvetna är mer oroat över Dagen D än jag själv. I morse drömde jag något riktigt knäppt.

Först kanske jag ska förklara det faktiska sakläget: Först skriver jag en bok om ett forskningsområde och sedan går man en vacker dag till en sal på universitetet där man får prata med en person, en opponent, om det man kommit fram till. Det kallas att man försvarar sin avhandling vid en disputation. Sedan går man iväg till institutionen och dricker champagne. Det är väl det stora hela.

Det finns en person som skulle kunna vara en lämplig kandidat som opponent. I natt drömde jag att jag skulle disputera och allt var frid och fröjd. Solen sken t o m. Kruxet var bara att opponenten inte lät mig komma till tals! I fyra hela timmar babblade han på om sin storhet som forskare och alla fantastiska resultat han kommit fram till. Han hade inte ens läst boken! Jag var vansinnig, här hade man kämpat på i fem år för att skriva en bok - och så bemödar sig opponenten inte ens med att läsa skiten. Efter fyra timmar förväntades jag hålla masken och vara trevlig, men det gick inte. Jag fick ett rabiat utbrott på karln och sa till honom att "när du druckit upp champagnen så drar du härifrån och jag vill aldrig mer se dig!!!"

Sedan tiggde jag och bad om en ny disputation men det fick jag inte. Man får bara en chans.

Så kom vi på räddningen. Det hade nämligen saknats en betygsnämnd och därför kunde hela tillställningen ogiltigförklaras.

Jag fick en ny chans och var så nöjd när jag vaknade.

Kan man träna för mycket? Och så lite mer i konsten att bli nöjd tillsammans med hunden.

Jag tänkte faktiskt använda Päras kommentar till förra inlägget och fundera lite kring det där med valpträning. Det kan bli hur långt som helst, men jag ska försöka fatta mig kort så att inte intresset sviktar någonstans efter andra stycket.

Först tänkte jag bara förtydliga förra inlägget. Jag uttryckte mig nog lite bryskt vilket inte var meningen. Jag ändrade lite i första stycket, hoppas att idén kommer fram bättre då. Det är klart att en hund i första hand är en sällskapshund och en riktig kompis, och inte en rosettsamlande silikonersättning. Jag ser dock väldigt många hundägare som är frustrerade över att hunden inte klarar det de vill. T ex vägrar hunden att ta saker i sin mun, den duger inte för utställning, den kan inte vara tyst osv. Om man har sådana mål med hundägandet ska man nog tänka sig för innan man ringer på en valpannons. Jag gör det väldigt noga, tänker igenom INNAN vad jag vill. I Taggens fall ville jag t ex ha en trevlig, bra mentalt cairnterrier som gillar leksaker. Jag ville ha en hund att trimma och eftersom jag är lite estetiskt fånig vill jag ha en snygg hund. Jag fick allt det. Samma med Spika. Jag ville ha en hund som springer fort på agilitybanan men som jag kan jaktträna och som är lätt att samarbeta med. Och den skulle inte gå att ställa ut. Jag fick allt det där i den hunden.

Sedan kan det bli fel ibland och då får man bestämma sig för hur man ska göra. Många sällskapshundsägare märker t ex att hunden inte lever upp till deras förväntningar. Att då placera om hunden är det bästa man kan göra. Jag vet flera "omöjliga" hundar som hamnat hos hundsportare eller jägare och där fått ett rikigt bra liv där deras kapacitet kommer till sin rätt. En agilityhund passade inte som det, den var för mycket och blev polishund i stället. Med den nya hunden blev allt mycket bättre - för alla. Och är det då så att man av olika skäl inte kan sälja sin hund, ja då är det också ett rätt beslut. Zingo flyttar inte en meter, för han är för bunden till mig.

Oavsett syfte gäller det dock att man lägger en bra grund från dag ett. Det görs med "träning".

Först och främst ska man nog definiera "träning". För mig är det allt man gör under hundens vakna tid. Att hoppa upp i soffan är t ex för mig  "träning", dvs. jag knyter hunden starkare till mig. Att den får sova på kudden är också "träning". En del kallar det "bortskämt", men jag hävdar att en hund som vill vara hos sin ägare aldrig kan vara för bortskämd, däremot kanske man kan styra det lite så att det passar ens egna syften. En hund tigger inte mat i mina ögon, den söker kontakt...

Kan man träna en valp för mycket? Javisst, om man tränar tokigt. Men vad man kan göra med en hund beror helt och hållet på vad det är för en individ. Är den stor eller liten? Tung eller smidig? Vad ska jag göra med den? Och hur vill jag ha den när den är stor?

När det gäller inkallning kan man givetvis aldrig träna för mycket, möjligen för lite. Om gemene man hade tränat hundens namn och inkallning lika mycket som de tränar rumsrenhet hade ingen kurs behövts hållas. För det är där allt händer. Om hunden tycker att föraren är intressant kommer den att lyssna på den och föredra den framför allt annat i hela världen och då behövs inga kurser heller. Man kan göra det på många olika sätt, ett enkelt sätt är att ge hunden godis varje gång den kommer in. Det blir då snart kul att komma till ägaren och den vänder på en femöring oavsett vad som händer.

När det gäller att gå i koppel innebär det ju också att man tränar hunden fast man kanske inte tänker på det. En rastningsrunda innehåller många olika "färdigheter" jag vill att hunden ska kunna. Den ska inte dra i koppel och inte leka med de andra hundarna vi möter. Den ska inte heller intressera sig för dem utan bara titta på mig hela tiden när vi går förbi dem. Jag vill att den inte ska bita i kopplet eller skälla utan uppföra sig som en vuxen hund. En valp på 12 veckor som skäller gör det även som femåring. Goda vanor tidigt ger en tydlighet som hunden har lätt att anpassa sig efter.

För många betyder "träning" att packa fikakorgen och åka ut i skogen och TRÄNA. Den typen av träning innebär oftast väldigt liten aktiv del för hunden, den mesta delen sitter den uppbunden under tiden man t ex lägger ett spår, hjälper sina träningskompisar eller bara pratar med dem och fikar. Om man skulle klocka hundens aktiva tid under ett "träningspass" skulle det säkert inte bli mer än 5% av den totala tiden. Det är därför jag har fler hundar, för att kunna träna mer. En hund orkar inte mer än en viss tid, sedan börjar den bli okoncentrerad.

Om man däremot påfrestar valpen med väldigt krävande uppgifter får man oftast en hund som sätter sig på tvären och protesterar hej vilt. De börjar jaga vilt, skäller och flåsar av stress för att den inte vet var den ska göra av alla sina förväntningar. Dess ägare har då tränat "fel", för intensivt och med massor av krav valpen inte kan leva upp till. En spaniel t ex börjar jaga på egen hand. En retriever slutar att apportera eller tuggar sönder apporterna.


Men om hunden under hela träningspasset gör uppgifter på sin egen nivå i den utsträckning den klarar av får man inte den effekten. I stället blir valpen trygg och tycker att leken är rolig. Den hänger helt enkelt på. Valpen upplever inte träningen som "träning" utan helt enkelt som "lek".


En annan viktig faktor är upprepningen. Hundar lär sig av upprepningar, olika många beroende på individen. En hund som älskar att hämta en apport på kommando blir t ex inte stressad eller knäpp av att apportera så länge uppgifterna görs varierande för hunden och det hela tiden finns både enklare och svårare uppgifter där hunden får tänka till. Det är t ex en stor skillnad mellan apportering och pinn- och bollkastning. Pinnkastning kan aldrig vara "träning" för en hund.


Idag på förmiddagen har vi t ex "tränat" i mer egentlig mening, vi åkte till hundklubben och körde ett lydnadspass. Taggen fick t ex springa genom tunneln två gånger och "hoppa" över en pinne efter en leksak två gånger. Sedan fick han kampa i två minuter och leka, och sedan fick han sitta uppbunden när jag tränade Zingo. Budskapet blir: "90% av din träningstid är du passiv. Resten av tiden händer nåt kul". En sådan hund blir duktig på att sitta och titta på och uppför sig.


Zingo gjordet sina lydnadsövningar i ca en halvtimme, vilket är ett långt pass men det fungerar på en hund där den känner till 95% av uppgifterna. Jag börjar således inte med att köra lydnadsklass 1 från start till mål utan bygger momenten undan för undan. En inkallning är t ex en enkel lek för honom och blir som pausmoment. Rutan däremot innebär mycket tänkande - då får man träna annorlunda. Huvudsaken är bara att hunden är trygg med uppgiften, tycker att det är roligt och att den får många belöningar. Då blir det inte svårt eller jobbigt och hunden blir inte stressad.

Sedan fick Taggen efter sin vilopaus göra lite till. Vi tränade på fotgående. Det låter jätteavancerat men det enda som händer är att han får godis vid vänster sida när han går på rätt ställe. 2 minuter höll detta pass på och det räcker för en liten valp. Om ett år kan han säkert gå fritt följ långa sträckor, men det är då det. Nu är vi på nivån "på vänster sida finns det frolic". Möjligen kan hunden bli tjock av uppgiften, det gäller att dela godiset i så små bitar att man undviker det. Efter det "tränade" vi på att sitta kvar. Tre gånger.

Som ni märker handlar inte hundträning om mastodontprojekt med massa attiraljer. Det handlar om att leva i en gemenskap där det för det mesta är trevligt och det blir det om man är nöjd med sin hund för att den kan leva upp till det man vill. Och det kan man göra i köket eller på appellplan, träning är det i vilket fall som helst.

Sedan är väl inte en rosett det viktigaste och det betyder inte heller att man är nöjd med jycken för det. Jag menar, Taggen är inte så fantastisk bara för att vi har fått lite utställningspriser. Eller Spika för att hon kan stöta fasaner så att domaren häpnar, men i just det ögonblicket är det väldigt trevligt. Men det utgör bara den ena sidan av myntet.

Den andra sidan är det vi skapar i vårt umgänge med vår hund, det som får den att bli en uppkattad kompis och arbetskamrat. Och det görs inte i en handvändning. Först ska uppfödaren fixa sin del av dealen, vilket inte är så himla enkelt direkt. Sedan ska man komma åt den där hunden man vill ha, och sedan ska man ha målet klart för sig samt hur man når det. Shit pommes frites, liksom. Det blir många resor till Willys för att handla köttbullar, korv och frolic, men jag lovar - det är värt det.

För en bra grundtränad hund - det är nog den bästa kompis man kan tänka sig.


Det är mysigt på Strängnäs ängar

Att köpa hund är ett stort steg för många och när jag får frågan vilken ras man ska köpa är alltid svaret: "Köp en hund för dina egna syften". Det gäller så klart även individen. Man ska köpa den individ man vill ha, inte bara första bästa valp. Det finns nämligen en risk att man blir olycklig med hunden om den inte uppfyller sina egna krav, vilka de än må vara. Man kanske får en sjuk hund, en rädd hund eller en hund som inte vill träna och så vill man det själv. Och då ska den hunden bo hos en familj som inte heller vill träna, det blir alla mest lyckliga av.

En del köper hund för att det är gulligt och så går de kurs för att det är socialt. Det är helt OK om man vill göra så. Hunden är ett sätt att få kontakt med andra människor.

Jag är en hundsportare. Jag köper inte en gullig hund, jag köper en hund som jag kan vinna med. När det gäller spaniels och retrievers är det solklart. För om man köper en sådan hund för att den är söt går det åt skogen. Jag har nämligen testat och det är inget jag rekommenderar. Jag vill ha en hund som jag kan vinna med, annars får jag det tråkigt med hunden. Den kan inte sitta där man ber den och den kan inte apportera när man ber den. Men om man inte vill att hunden ska kunna sitta där man ber den eller apportera det man ber den är det självklart att man ska köpa hunden för att den är söt. Då har man nämligen köpt den för sitt syfte och då är allt OK.

Mitt syfte med mina hundköp är att vinna. Det är målet. Så när jag köper hund ringer jag till nån som brukar vinna. Då får jag lite större chans att få en hund för mina syften. Söt är den ändå, men jag vill ha mer än "bara" en sällskapshund. Som med Taggen - jag ville ha en bra cairnterrier, alltså ringer jag upp den uppfödare som har de bästa hundarna. Han är säkert en lika bra sällskapshund som alla andra cairnterrier, men jag kan dessutom vinna med honom. Varför inte köra på det när det finns möjlighet?

Spika kan inte vinna några utställningar, men hon är en jäkel på jaktträning. Och då blir det väldigt mysigt på Strängnäs ängar.

Vi var på kurs igår. Eller ja, kennelträff. Det är alltid lika trevligt och bra för nybörjarförarna att få hjälp. Det är inte länge sedan jag och Spika sög åt oss information om hur en spaniel ska tränas.

"Lär henne att rörelsen betyder sitt"

"Låt inte hunden springa och jaga på egen hand"

"Lär henne att gå ordentligt i koppel från början"

Och så lade jag till några egna råd:

"Glöm för 17 inte bort viltapporteringen under valptiden"

"Och så mycket apporteringsträning ö h t, så att hon blir taggad och duktig att bära"

Det var väl det, utöver att få henne allmänt intresserad av mig,

Så var det klart och jag hade en hund för mina egna syften, en hund som jag kunde vinna med. Fast nu sket det sig på SM för att hon kokte över och pep som en stucken gris hela dagen och därför kör vi det som jag glömde på träningslistan, nämligen "Träna hunden att vara tyst och stilla". Det är därför vi åker till Strängnäs ibland. Spika kan nämligen apportera bra och jagar som en blådåre i rishögarna. Hon sitter för kanin och lyssnar på pipan. Men hon är inte tyst och då får man träna på det. Träna på det man inte kan helt enkelt - och det går bra. Igår var hon väldigt tyst.


Efter fyra timmar förtjänar dock de andra att få vara med på ett hörn. Zingo brukar få göra två bamseinjetag, det tycker han är jätteroligt. Hopp över staket och springa som en tok rakt fram för att hämta en apport. Hundar är lättroade ibland.


Taggen fick lära sig "sitt kvar". Inte en terrier till som inte kan sitta på kommando. Nu tränas det! Sedan är det bara skillnaden på "stå" och "sitt" kvar så är saken biff. Taggen blir agilityhund och utställningshund, och kanske lite lydnadshund. Det var bara det att Taggen har fattat vitsen med en annan grej, nämligen dummyn. Den har precis som för spanieln och retrievern blivit guds underverk till terriern. Taggen kan snart sitta kvar när man kastar den, han är stadig för fallande apporter, men vid ett tillfälle gjorde han en klockren Zingo. Han knallade på en annan hunds apport! Jag blev jätteförvånad och fick ropa TRE gånger innan han vände! Taggen gillar dummies. Helt klart. Han söker tills han hittar dem, jobbar jättefint med näsan och så tar han dem i ett mjukt fint grepp och kommer in. Men avlämningarna är terriska. Han vänder bort huvudet och vill inte bli av med den. Jag får börja lite bakifrån med godis inomhus.

Snart lossar isarna och då ska vi börja med vattenapporteringarna. Undrar om han kanske kan klara jägarförbundets apporteringstest sedan? För ett retrieverprov får han inte vara med på. Men tänk om han fick...


Näääääeeee...

Den lilla pojken i kullen dog i natt. Jag belv riktigt ledsen, men han var liten redan från början och när de andra gick upp i vikt tappade han det senaste dygnet och slutade äta helt, blev helt apatisk och tynade bort. Det är ganska vanligt att kattuppfödare stödmatar sina klena ungar och jag försökte faktiskt men han hade inga krafter kvar. Sorgligt värre. Samtidigt har Moder Jord skapat sina egna naturlagar och det får man acceptera även om det är tråkigt att förlora en vecka gamla kattungar. Ja, värre är det väl ju äldre de blir.

De två honorna som är kvar är dock starka och friska som kattungar ska vara och de kommer att klara sig. Så som de håller låda passar namnen bra - Active Voice och Accent Change, det första är motsatsen till passivonstruktionen - Åke kördes till skolan av Pelle, där den aktiva varianten är Pelle körde Åke till skolan. Accent change är det engelska ordet för Akzentwandel på tyska och vad det heter i svensk terminologi vet jag faktiskt inte, men det är namnet på det fenomen som inträdde ca 500 e Kr där accenten på de germanska orden isolerades till den första stavelsen. Det heter t ex Móder, Móther och Mútter, men typiska franska ord betonar slutet av ordet. Det heter t ex Balkóng, Recensión som är franska lånord. Så skiljer man germanska språk från de latinska och nu vet ni det. Akzentwandel är ständigt återkommande tema för oss germanister...

Äntligen är det - VÅR!!!

Det första vårtecknet har infunnit sig. Appellplan på Södertälje BK är nästan användbar. Den behöver torka åtminstone en vecka till men det är fullt transportabelt och det är inte bara en stor sörja. Jo, IPO-planen förstås, men den är alltid ett stort gyttjehål, åtminstone in i maj.

Efter en lång dag på resande fot till Uppsala där mina kära kollegor och jag pratade om ords olika beståndsdelar (morfem) i tre timmar och där jag även hann med ett givande handledarmöte behövde hundarna få sitt. Jag var faktiskt förhållandevis pigg och packade in hela gänget och två grillkorvar i bilen. Nu skulle det tränas!

En snabbrastning i skogen och sedan började jag.

Projekt 1. Lägga spår till Zingo kvart i sex. Det fick ligga hela två timmar innan han fick gå det och han klarade det ganska bra även om han snurrade bra länge på två ställen. Jag måste nog börja lägga massor med godis i spåret, speciellt på svåra ställen så att han håller ihop hjärnan med näsan bättre. En pinne blev kvar men han hittade de andra fyra. Bra, Zingo!



Projekt två spåra med Taggen. Han behöver vad jägarna kallar "skogsvan", alltså han måste miljötränas i skogen. Han blir alldeles till sig av allt som finns att titta på och att då leta efter mattes spår och sin egen leksak alternativt mat blir inte ett dugg kul då. Alltså: Taggen får bli äldre och så måste vi göra saker mera ensamma, Taggen och jag.

Projekt tre: Ut på appellplan. Men det var geggigt så vi använde grusplanen. Zingo fick börja - med rutan. Det gick ganska bra till slut, även om han gärna vill apportera konerna. Jag blir galen på hans apporteringslust så jag satte honom utanför, gick in i rutan, visade en leksak i rutan och sa "RUTAN!", tillbaka ut igen och skickade Zingo. Då fattade han galoppen bokstavligt talat, full rulle rätt in i rutan och letade efter grejen (labradorer är inte så smarta), snabbt klick och kast med leksaken. Det fungerade utmärkt! Vi försökte även med vittringspinnarna för han klarade det så bra i julas, men det var helt borta. Han letar med näsan men när han ser första bästa pinne tar han den helt sonika. Suck. Jag tror att jag får göra som med mingamle Winston, man får hälla ut 50 pinnar på en liten yta och skicka honom tills han fattar att det finns en kotte bland alla andra kottar som är lite mera värd.

Sedan projekt fyra då. Spika lydnadsmoment. Hon är asduktig! Vilken stjärna, men med en för stor portion will-to-please. Det går i 300 knyck och hon trampar och har sig ideligen. Nu kör vi ställande under gång, hon stannar för en tia, men när man går tillbaka flyttar hon sig. Så jag kastar en godis framför nosen hon inte får ta och när hon tittar på den står hon still. Ett smart trick jag lärde mig av Maria. Samma med läggandet, då blir det bra och hon reser sig inte för tidigt.



Projekt fem var väl en snabbis på agilitybanan. Spika fick köra en enkel kombination där allt som gick i full fart räknades, hon klarade inte slalomongångarna så bra men jag såg tydligt att hon är osäker. Bara fram med 1/40 korv och så gick det bättre. Hon börjar lära sig att svänga fint nu men hon som är så känslig tar en massa tid i anspråk så hon inte tappar gnistan.

Projekt sex var väl Taggens framfart på agilitybanan. Vi testade tunnel, gungan och slalom. Tunneln fattar han bra, slalom handlar det bara om att ta i koppel och hitta rätt vid första pinnen. Eftersom hans leksakslust inte är så stark på brukshundklubben tar det lite tid men det kommer att bli bra. Jag funderar faktiskt seriöst på någon form av valpkurs för att han ska få en bra start, men vi får se var det landar. Jag har en förmåga att inte stå ut på sådana kurser, jag blir galen av inkompetenta SBK-instruktörer. Och så fick jag det sagt... Vi testade även gungan (nej man "får" inte det, men jag vet vad jag gör) och coola Taggen bara gick rätt över och brydde sig inte ett dugg om att han tappade fotfästet. Bara kul helt enkelt. Vad duktig han är!

Till sist fick så Zingo gå sitt spår och det tyckte han om. Han gillar verkligen att spåra men man får hålla i honom i sin iver, hanbörjade med ett präktigt bakspår men eftersom jag inte ska tävla med honom så brydde jag mig inte om det så mycket heller. Spår är nog det enda vi gör utan ambition - och det är faktiskt rätt tråkigt. Jag skulle aldrig överleva om det inte fanns konsekvenser vid mina misslyckanden, för det innebör automatiskt att det inte ger utdelning att lyckas heller. Och det är det man vill åt.

Bredbandsbolaget?!! Vilket aprilskämt!

Hela förmiddagen gick åt till ännu ett telefonsamtal till bredbandsbolaget. I månadskiftet har jag bytt från fast bredband till mobilt och det har inget annat än krånglat. Jag blir gaaaalen. Helt rabiat.

Först ville jag ha mobilt bredband och fick då ett billigare alternativ än det fasta. De glömde dock att meddela mig att jag var tvungen att betala även för det fasta och vips damp det ner en massa räkningar i brevinkastet jag inte ville befatta mig med. Då fick jag byta från mobilt till mobilt och stänga det fasta. Så skedde fr o m 1/4.

Det är inget aprilskämt även om jag först trodde det.

I vevan stängde de av även min fasta telefon. Den skulle supporten försöka sparka igång men hade inte lyckats när jag åkte kvart i elva hemifrån, en och en halv timme försenad pga. några inkompetenta försäljare som inte säger det kunden bör veta utan bara det försäljaren tror att kunden vill höra.

Bläh.

Inte nog med detta. Min epostadress satt tydligen ihop med det fasta bredbandet och de har helt sonika stängt tjänsten. Jag fick rådet att skapa ett nytt konto hos en annan epostklient, vilket jag försökte.

Gmail har en steg-för-steg-handledning i hur man konfigurerar outlooken. Jag lovar - varenda liten siffra och ruta är rätt ikryssad. Trots det kan den inte skicka mina epostmeddelanden. Och Gmail har ingen support. De förordar IMAP-vägen, men nu när jag testade från jobbet funkar det med PO3-servern. Så vill man mig nåt kan man mejla på [email protected] Jag hade först tänkt välja typ [email protected] men jag har faktiskt fyllt 30.

Det värsta är att de inte kunde informera mig om villkoren, utan helt plötsligt bara stängs allt av. Jag fick nåt brev om att eposten skulle stängas av men eftersom jag skulle fortsätta vara kund brydde jag mig inte om det, INGEN hade sagt att epostkontot inte hörde ihop med det mobila bredbandet.

Och det här ska jag lägga mina mobilsamtal på.

RSS 2.0